Wespennest verwijderen

Last van wespen?
Wij lossen het
direct op!

Wij zijn de hele dag bereikbaar

Je wordt direct geholpen door lokale bestrijders

Effectieve wespenbestrijding

Beoordeeld met een 4.9

In heel Nederland

24/7 bereikbaar

Waarom Wespennestweghalen.nl?

Een service waar je op kan bouwen

Snelle service

Snel geholpen worden? Onze bestrijders kunnen binnen
24 uur ter plaatse zijn.

Betrouwbaar

We garanderen dat het nest
na de behandeling geen levende
wespen meer bevat.

Gecertificeerd

Al onze bestrijders zijn
gecertificeerd en weten
wat ze doen.

Tevreden klanten

Sinds 2017 hebben wij meer dan 15.000 klanten succesvol geholpen.

Klantervaringen

Ruim 15.000 mensen hebben al een positieve ervaring met ons gehad

Hendrik Verhulst

Amsterdam

Supergoed geholpen!

Uitstekend bedrijf, altijd snel inzetbaar voor wespenbestrijding. Ons probleem was binnen enkele dagen volledig opgelost.

Anika Veenstra

Groningen

Perfecte service!

Zeer tevreden! Het probleem met de wespen was meteen verholpen, na er dagenlang last van te hebben gehad. Ik zou ze zeker opnieuw inschakelen.

Louise Simons

Maastricht

Snelle service met een glimlach.

Efficiënte en deskundige verdelging, petje af! De bestrijder was snel ter plekke en we zijn zeer tevreden. Ik beveel wespennest verwijderen bij iedereen aan.

Andreas Singh

Rotterdam

Dit kan ik iedereen aanbevelen!

De bestrijder arriveerde direct en leverde uitstekend werk; binnen drie dagen waren we van de wespen af. Ik zou deze vakman aan iedereen willen aanbevelen.

Wespennest verwijderen?

Wilt een wespennest verwijderen? Schakel dan altijd een professional in. Zelf een wespennest verwijderen brengt ernstige risico’s met zich mee! Hoewel u hieronder informatie vindt over het verwijderen van een nest zijn wij niet verantwoordelijk voor eventuele gevolgen wanneer u dit zelf doet. U bent gewaarschuwd.

Waar kunnen we je mee helpen?

Een wespennest verwijderen is niet zonder risico’s. Lees daarom meer over de volgende onderwerpen: 

Heb je vragen? Bel gerust!

Hoe ontstaat een wespennest: de levenscyclus

De levenscyclus van een wespennest is een fascinerend en complex proces dat zich over het verloop van een jaar afspeelt. Dit proces begint wanneer de koninginnewesp uit haar winterslaap ontwaakt en eindigt met het vergaan van het nest in de winter. Hieronder wordt dit proces stap voor stap beschreven zodat we goed kunnen bepalen wanneer welke actie ondernomen moet worden wanneer we een wespennest verwijderen.

Het ontwaken van de koningin en de vestiging van een nieuw wespennest

In het vroege voorjaar ontwaakt de koninginnewesp uit haar winterslaap. Deze koningin is de enige overlevende van haar kolonie van het vorige jaar en draagt de verantwoordelijkheid voor het vestigen van een nieuwe kolonie en daarmee een nieuwe generatie wespen.

Na haar ontwaken gaat de koningin op zoek naar een geschikte locatie voor haar nieuwe nest. Ze kiest vaak ondergrondse holen, zolders, schuren, holtes in bomen of andere locaties uit voor haar nieuwe thuis.

Eenmaal een locatie gekozen, begint de koningin met het bouwen van het nest. Ze maakt papierachtig materiaal door houtvezels te mengen met haar speeksel. Het eerste deel van het nest bestaat uit een kleine groep cellen, die de basis vormen voor het toekomstige wespennest.

De ontwikkeling van het wespennest:

In de door haar gebouwde cellen legt de koningin haar eieren. Na een paar dagen komen de eieren uit en ontwikkelen zich larven, die in eerste instantie door de koningin worden gevoed.

De eerste larven ontwikkelen zich snel tot werkers. Deze nemen de taken van het bouwen van het nest en het verzamelen van voedsel op zich, waardoor de koningin zich vervolgens volledig kan wijden aan het leggen van meer (veel meer) eieren.

De groeifase van het wespennest:

Gedurende de zomer groeit het nest snel in omvang door de constante toevoeging van nieuwe cellen en lagen door de werkers. Een wespennest kan uitgroeien tot een structuur met duizenden individuen.
Het einde van het seizoen en de voorbereiding op het volgende jaar:
Tegen het einde van de zomer worden er nieuwe koninginnen en mannetjes geproduceerd. Deze verlaten het nest om te paren. Na de paring sterven de mannetjes, terwijl de bevruchte koninginnen een plek zoeken om te overwinteren.

Het einde van de levenscyclus:

Aan het eind van de herfst sterft de oude koningin en de rest van de kolonie. Het verlaten nest zal niet opnieuw worden gebruikt, waardoor de levenscyclus van het nest ten einde komt. Het lege nest vergaat uiteindelijk, vaak achtergelaten als een stille getuige van de ooit bruisende activiteit van de wespenkolonie.

Waar worden de meeste wespennesten gebouwd?

Vaak bouwen wespen hun wespennest rondom een huis, omdat de koningin op zoek is naar een plek die bescherming biedt tegen verschillende weertypes. Wespen gaan op zoek naar kleine holen en spleten waar zij hun wespennest kunnen bouwen. De plekken die het meest gebruikt worden hebben we hieronder beschreven.

  Onder de dakgoot

  Wespen kiezen vaak dakgoten uit voor hun nesten vanwege de beschutting tegen regen en wind. Deze locatie biedt ook een strategisch voordeel voor het vangen van vliegende insecten, hun voornaamste voedselbron.

  Aan de dakrand

  De dakrand biedt een beschutte plek, vaak ongestoord door menselijke activiteit. Het hoogtevoordeel beschermt tegen veel natuurlijke vijanden en geeft toegang tot open lucht voor het jagen.

  Op zolder

  Zolders zijn aantrekkelijk voor wespen vanwege hun rustige, ongestoorde omgeving. Ze bieden voldoende ruimte en structuur voor het bouwen van grote nesten, terwijl ze bescherming bieden tegen weersomstandigheden.

  In de spouwmuur

  Spouwmuren zijn ideaal voor wespen door de warmte-isolatie en bescherming tegen roofdieren. Echter, de aanwezigheid van een wespennest kan isolatiematerialen beschadigen en leiden tot structurele problemen in gebouwen.

  In de garage

  Garages worden vaak minder frequent gebruikt door mensen, waardoor wespen ongestoord kunnen bouwen. Vaak bieden ze een gemakkelijke toegang tot buiten voor voedselverzameling.

  In je tuinhuisje

  Tuinhuisjes zijn aantrekkelijk vanwege hun rustige en vaak minder verstoorde omgeving, terwijl ze toch dichtbij voedselbronnen in tuinen liggen.

  In de grond

  Sommige wespensoorten bouwen hun nesten liever in de grond, vooral in verlaten knaagdierenholen. Deze locaties bieden natuurlijke bescherming en zijn vaak verborgen voor zicht.

  Aan de schoorsteen

  Schoorstenen zijn aantrekkelijk vanwege hun hoogte, wat bescherming biedt tegen roofdieren. Bovendien zijn ze meestal ver verwijderd van menselijke activiteit.

  In een vogelhuisje

  Vogelhuisjes worden soms gekozen vanwege hun kleine openingen, die gemakkelijke verdediging tegen indringers mogelijk maken. Ze bieden ook een vorm van beschutting en zijn vaak geplaatst in rustige delen van een tuin.

Wespen bouwen hun wespennest op plekken die moeilijk te bereiken zijn. Soms is het zelfs zo’n moeilijk te bereiken plek, dat het veel tijd kost om het nest te verwijderen. Een goed voorbeeld hiervan zijn wespennesten in de spouwmuren, want dit kan grote en nare gevolgen hebben voor de isolatie van het huis. Doordat de wespen zich in de spouwmuur nestelen, zal het isolatiemateriaal door de wespen kapotgemaakt worden, waardoor ze ruimte creëren voor hun eigen wespennest.

Wat wel te doen bij een wespennest.

Wees er op tijd bij!

Het komt wel eens voor dat mensen een wespennest laten zitten in bijvoorbeeld een spouwmuur. Dat is een slecht plan, want je kunt deze beter zo snel mogelijk verwijderen. Helemaal als je weet dat een wespenvolk erg groot kan worden (± 25.000 wespen). Wanneer je het wespennest laat zitten, dan zal het wespennest groeien en kan de overlast en/of schade ook toenemen.

Ramen en deuren gesloten houden

Als er een wespennest is, houdt ramen en deuren dan gesloten. Dit voorkomt dat de wespen naar binnen kunnen komen.

Blijf binnen als het wespennest in de tuin is

Als er een wespennest is, kunt u beter niet buiten eten. Daarnaast raden wij u aan om kinderen binnen te houden.

Twijfel je of het nest actief is? Schakel de expert in.

Soms is het lastig te zeggen of het nest nog actief is en bewoond wordt. In zo’n geval moet je een expert inschakelen die extra kan controleren of het nest inactief is geworden. Indien er toch zelf het nest wil controleren of er activiteit is, dan moet je goed luisteren of er activiteit is. Als er langdurig niks hoort en niks ziet, dan raden we aan om trillingen te maken. Deze trillingen kunnen ervoor zorgen dat wespen actief worden

Welke methoden moet ik niet gebruiken bij het verwijderen van een wespennest?

Het verwijderen van een wespennest kan een riskante onderneming zijn en het gebruik van ongeschikte methoden kan zowel voor de wespen als voor mensen gevaarlijke situaties creëren. Hieronder leggen we uit waarom de genoemde methoden niet aan te raden zijn:

  Een Wespennest Bestrijden met Water:

  Het gebruik van water lijkt misschien een eenvoudige oplossing, maar het kan leiden tot agressief gedrag van de wespen. Als je het nest nat maakt, kunnen wespen zich bedreigd voelen en massaal aanvallen.
  Bovendien kan het nest, als het nat wordt, instabiel worden en afbreken. Dit kan tot gevolg hebben dat een boze zwerm wespen zich verspreidt, wat een gevaarlijke situatie creëert.

  Deodorant Gebruiken om een Wespennest te Verwijderen:

  Deodorant is niet effectief tegen wespennesten en kan de wespen irriteren of agressief maken.
  Bovendien bevatten de meeste deodorants stoffen die brandbaar zijn, wat kan leiden tot een brandgevaar als ze in contact komen met vonken of vlammen.

  Een Stofzuiger op een Wespennest Zetten:

  Hoewel het idee om wespen op te zuigen met een stofzuiger creatief klinkt, is het niet praktisch en potentieel gevaarlijk. De stofzuiger is niet ontworpen om levende insecten te verwerken en kan snel beschadigen of verstopt raken.
  Bovendien kan dit de wespen enorm agiteren, waardoor ze agressief worden en mogelijk steken.

  Een Wespennest Verwijderen met Vuur:

  Het gebruik van vuur om een wespennest te vernietigen is extreem gevaarlijk en kan leiden tot oncontroleerbare branden.
  Daarnaast doodt vuur niet alle wespen onmiddellijk, waardoor de overlevende wespen agressief kunnen worden en steken.

  Een Wespennest Uitroken:

  Het uitroken van een wespennest kan ineffectief zijn en de wespen agressief maken.
  Rook kan ook schade toebrengen aan de structuur waarin het nest zich bevindt, vooral als het nest in een gebouw is.

  Het Nest Stuk Slaan:

  Het fysiek vernietigen van een nest kan leiden tot een massale aanval van wespen, wat zeer gevaarlijk is.
  Bovendien is deze methode vaak niet effectief omdat het de koningin en verborgen delen van het nest niet altijd bereikt.

  Het Nest Dichtmaken:

  Het afsluiten van de opening van een wespennest kan ertoe leiden dat wespen alternatieve uitgangen zoeken, wat soms betekent dat ze binnenin de structuur van een gebouw terechtkomen.
  Ook kan dit de wespen agressief maken en hun pogingen om te ontsnappen intensiveren.

Bij het omgaan met wespennesten is het altijd het beste om een professionele verdelger te raadplegen. Deze experts hebben de kennis, ervaring en uitrusting om het nest veilig en effectief te verwijderen.

Wat zijn de kosten van een wespennest verwijderen?

De kosten voor het verwijderen zijn afhankelijk van verschillende factoren. De eerste is logischerwijs of je dit zelf doet of laat doen. Een tweede is de locatie van het nest een factor die de prijs bepaalt. Als laatste zou je

Zelf een Wespennest Verwijderen

De kosten van zelf een wespennest verwijderen zijn meestal laag, omdat je enkel investeert in insecticiden of sprays die speciaal zijn ontworpen voor het doden van wespen. Deze kosten kunnen variëren van enkele euro’s tot ongeveer 20 euro.

Het grootste risico bij zelf verwijderen is je persoonlijke gezondheid. Wespen kunnen agressief reageren als hun nest wordt bedreigd, wat kan leiden tot wespensteken. Bovendien heb je mogelijk niet de juiste kennis en gereedschappen om het werk effectief en veilig uit te voeren. Dit uitzoeken kost je tijd en daarmee geld.

Een Wespennest Laten Verwijderen

De kosten voor het professioneel laten verwijderen van een wespennest kunnen variëren. Hier zijn de belangrijkste factoren die de kosten bepalen:

 • Voorrijkosten: Afhankelijk van de afstand die de professional moet afleggen, kunnen voorrijkosten variëren.
 • Materialen: Kosten voor het gebruik van professionele insecticiden of apparatuur.
 • Aantal behandelingen: Soms is meer dan één behandeling nodig, wat de kosten verhoogt.
 • Arbeidsuren: De tijd die nodig is om het nest veilig te verwijderen.
 • Ervaring: Professionele verdelgers met meer ervaring kunnen hogere tarieven hanteren.

De gemiddelde kosten kunnen liggen tussen de 50 en 150 euro, afhankelijk van bovenstaande factoren.

Het Wespennest Laten Zitten

Aan een wespennest laten zitten zitten geen directe kosten. Maar het laten zitten van een wespennest kan risico’s met zich meebrengen, zoals een toename van het aantal wespen, mogelijke schade aan de structuur van het gebouw, en gezondheidsrisico’s door steken. Vooral voor mensen met allergieën kan dit een groot probleem zijn.

Veel gestelde vragen

Kan de gemeente het wespennest verwijderen?

Of de gemeente een wespennest kan verwijderen, hangt af van verschillende factoren, waaronder het beleid van de betreffende gemeente en de locatie van het wespennest.

Beleid van de Gemeente:

Sommige gemeenten bieden diensten aan voor het verwijderen van wespennesten, vooral als het nest zich op openbaar terrein of in gemeenschappelijke ruimtes bevindt. In andere gevallen kan de gemeente een lijst hebben van aanbevolen of gecertificeerde verdelgers waar burgers gebruik van kunnen maken.

Locatie van het Wespennest:

Als het wespennest zich op openbaar terrein bevindt, zoals in parken, langs wegen of in andere gemeenschappelijke ruimtes, is de kans groter dat de gemeente actie onderneemt. Voor nesten die zich op privéterrein bevinden, zoals in tuinen of binnen in huizen, zijn burgers meestal zelf verantwoordelijk voor het verwijderen of het inschakelen van professionele hulp.

Overwegingen voor de Gezondheid en Veiligheid:

Als een wespennest een direct gevaar vormt voor de openbare veiligheid of gezondheid, bijvoorbeeld in de buurt van scholen of ziekenhuizen, kan de gemeente sneller ingrijpen.

Kosten en Procedure:

De kosten en procedure voor het verwijderen van een wespennest kunnen variëren. Sommige gemeenten kunnen deze service gratis of tegen een gereduceerd tarief aanbieden, terwijl anderen kosten in rekening kunnen brengen. In de meeste gevallen zal de gemeente eerst het probleem evalueren voordat zij besluiten actie te ondernemen.

Alternatieven:

Als de gemeente het wespennest niet verwijdert, kunnen burgers een beroep doen op professionele verdelgers. Deze experts hebben de juiste kennis en apparatuur om het nest veilig te verwijderen.

Het is belangrijk om de specifieke richtlijnen van uw gemeente te raadplegen voor een nauwkeurige aanpak. In geval van twijfel of als het nest een directe bedreiging vormt, is het raadzaam contact op te nemen met de gemeente of een professionele verdelger voor advies en assistentie.

Landelijke bestrijding

Wij bestrijden wespen in Wespennest verwijderen en steden door het hele land

5 uit 5 sterren: