Wespen

Direct op zoek naar een ongediertebestrijder? Vul hieronder de 4 cijfers van uw postcode in en Bel Direct!

Wespen

De meeste mensen zijn geen fan van wespen, wat niet zo heel gek is, het kunnen zeker vervelende insecten zijn. Toch is de manier waarop een wesp leeft erg interessant. Daarom zullen wij daar nu ook wat verder op ingaan zodat weer wat leert over deze mooie insecten. We gaan het hier bovendien hebben over de gewone wesp, de meest voorkomende wesp in Nederland.

Uiterlijke kenmerken

Het meest karakteristieke kenmerk van de wesp is natuurlijk het patroon van zwart en geel op de romp van deze wesp. Deze romp is bovendien verdeeld in 6 segmenten, waarbij je in elk segment een stip zult zien.  Ook wordt hij gemiddeld tussen de 17mm en 20mm. De koningin is gemiddeld 20 mm terwijl de darren maar 15mm zijn, bovendien hebben darren langere voelsprieten. De kop heeft aan elke zijkant een oog, en bovenop de kop zitten nog drie bij-ogen. Onder aan de kop vind je twee sterke kaken voor het likken en zuigen. Ook typisch natuurlijk is de wespentaille, een sterk ingesnoerde overgang van de kop naar de romp.

Leefwijze

De wesp leeft op eusociale wijze wat inhoudt dat de dieren samenleven en samenwerken. Ook zijn er verschillende kasten die wel of niet reproductief zijn. De koningin begint in het voorjaar met het bouwen van een nest, ze bouwt raten waarin ze de eerste eitjes legt. Deze larven die hieruit komen voedt ze nog zelf, de eerste generatie. Na ontpopping ontstaan zo de eerste onvruchtbare werksters die nu de larven voeden, het nest bouwen en het nest beschermen. Tegen het einde van de zomer komen er ook darren en nieuwe koninginnen die het nest verlaten om te paren. De darren sterven na het paren. Als de winter valt zullen alle wespen behalve de nieuwe koninginnen sterven die dan in het voorjaar weer nieuwe nesten gaan bouwen.

Wespenlarven leven enkel van vlees, hiervoor worden dan ook vliegen en vlinders uit de lucht gevangen. Deze kauwen ze tot kleine bolletjes om aan de larven te voeren. Volwassen wespen leven enkel van vloeibaar voedsel als nectar, vruchtensap, vruchtvlees maar ook jam, stroop en siroop als hij da te pakken krijgt.

Voortplanting wespen

De paring vindt dus plaats aan het einde van de zomer, waarna de koningin zal overwinteren. In het voorjaar zal zij dan in het nieuwe nest haar eitjes leggen. Het duurt 7 tot 10 dagen voordat de eitjes uitkomen en het larven worden. Na 1 tot 2 weken zullen ze in hun popstadium komen waarbij de koningin hun nest cel dichtspint met een papierachtig deksel. Dit duurt 1 tot 2 weken en dan is de nieuwe wesp er. Darren komen bovendien uit onbevruchte eitjes van de koningin.

Verspreiding en leefgebied

Oorspronkelijk komt deze gewone wesp voor op het noordelijk halfrond, waarbij het gaat om Europa, Noord-Afrika en delen van Azië. Later is de gewone geïntroduceerd in Australië en Nieuw-Zeeland. Wespen bouwen hun nest graag op beschutte plaatsen zoals spouwmuren, onder dakpannen, in kippenhokken, bij vlieringen etc. Vanuit hun nest hebben ze vaak een territorium wat maximaal 1 kilometer groot is.

Natuurlijke vijanden

Een van de vijanden van de gewone wesp is de hoornaar, een grotere wespensoort. Deze grotere wesp heeft het vaak gemunt op kleinere wespensoorten. Ook de vogel genoemd wespendief graaft vaak wespennesten leeg en eet de larven op, de naam van deze vogel doet natuurlijk al vermoeden dat het een vijand van de wesp is. Hier komt nog bij dat er bacteriën, parasieten, schimmels en zwammen zijn die het op de wespen gemunt hebben. Zo is er een zwam genaamd de wespendoder.

Bestrijding

Een goede manier om wespen bij je uit de buurt te houden is horren voor open ramen te plaatsen, de vuilnisbakken dicht te houden en ook geen afval te laten slingeren, geen zoetigheid of ander eten rond laten slingeren en gaas aan te brengen in openingen van het huis.

Wanneer je toch een wespennest in de tuin hebt kun je het verwijderen hiervan het beste aan de professionals overlaten. Zij kunnen dit op een veilige manier doen.