wespennest Wespennest Verwijderen

Wespennest Verwijderen

Wilt een wespennest verwijderen? Schakel dan altijd een professional in. Zelf een wespennest verwijderen brengt ernstige risico’s met zich mee. Hoewel u hieronder informatie vindt over het verwijderen van een nest zijn wij niet verantwoordelijk voor eventuele gevolgen. U bent gewaarschuwd.

wespennest

Wat is een wespennest en hoe wordt deze gebouwd?

Wist u dat er wereldwijd circa 50,000 verschillende soorten wespen waren? En dat daarvan maar een een paar in Nederland leven? Afgezien daarvan weten we dat ieder type wesp een ander soort wespennest bouwt met haar eigen DNA. Elk jaar wordt opnieuw een wespennest gebouwd. Dit gebeurd altijd wanneer het voorjaar begint. Dan begint de koningin met bouwen, want de koningin is een sterke wesp, want die overleeft de herfst en winter en dat maakt haar een bijzondere wesp. Als het wespennest is gebouwd, dan legt zij haar eitjes in het wespennest. Dat doet zij doordat zij in het voorafgaande jaar met mannelijke wespen gepaard heeft. Zij slaat het sperma van deze mannetjes wespen op in haar lichaam en kan wel tot 6 tot 7 maanden in haar lichaam zitten.

Een wespennest is een soort stad voor de kolonie dat raten en cellen bevat. Het nest bestaat uit fijngekauwd hout dat door middel van speeksel van de koningin een soort papier vormt.

Waar bouwen wespen hun wespennest?

Veelal bouwen wespen hun wespennest in en rondom het huis, omdat de koningin op zoek is naar een plek dat bescherming biedt tegen verschillende weertypes. Wespen gaan in en rondom een huis op zoek naar de kleinst gaten en spleten waar zij hun wespennest kunnen bouwen. De voornaamste plekken die zij opzoeken zijn:

 • Onder dakgoten
 • In dakranden
 • Op zolders
 • In de spouwmuren
 • In garages
 • Tuinhuizen
 • Boomstammen
 • Struiken
 • In de grond
 • In schoorstenen

Kortom, wespen bouwen hun wespennest op plekken die moeilijk te bereiken zijn. Soms is het zelfs zo’n moeilijk te bereiken plek, dat het veel tijd kost om het nest te verwijderen. Een goed voorbeeld hiervan zijn wespennesten in de spouwmuren, want dit kan grote en nare gevolgen hebben voor de isolatie van het huis. Doordat de wespen zich in de spouwmuur nestelen, zal het isolatiemateriaal door de wespen kapot gemaakt worden, waardoor ze ruimte creëren voor hun eigen wespennest.

Gedegen een wespennest verwijderen

Begin niet zonder blikken of blozen aan het verwijderen van een wespennest. Een goede voorbereiding is het halve werk. Volg de onderstaande stappen om ervoor te zorgen dat het op een juiste manier gebeurt.

Heeft u last van een wespennest in of rondom uw huis?

Dan kan u beter deze bestrijden, want wespen kunnen akelig steken. Een wespensteek kan ervoor zorgen dat lichaamsdelen pijnlijk en opgezwollen zijn. Daarnaast is het mogelijk dat de luchtwegen kunnen opzetten en kan in het ergste geval leiden tot verstikking. Helemaal als een persoon allergisch is voor een wespensteek, want dan hij of zij snel haar Epipen, moeten gebruiken en als ze dat niet heeft moet diegene zo snel mogelijk naar dokter om zich te laten behandelen. Kortom, er zijn redenen genoeg om een wespennest en wespen te bestrijden.

Eerst bestrijden en dan pas verwijderen.

Het is erg vervelend zo’n wespennest, maar de regel geldt dat u ten eerste het wespennest moet bestrijden voordat u het gaat verwijderen, want een actief wespennest verwijderen kan simpelweg niet. Een wespennest kan gezien worden als een stad vol wespen en zij vinden het heel vervelend als zij aangevallen worden. Daarom moeten deze wespen eerst bestreden worden, voordat deze weggehaald worden. Het weghalen van een nest noemen ze uiteindelijk het verwijderen van een wespennest, maar dit gebeurd als laatst en soms zelfs nooit, want wespen hergebruiken hun oude nesten nooit en vormen dan geen gevaar meer voor toekomst.

Bestrijd je een wespennest zelf of laat je dat doen?

Het kan beide. Wespennesten kun je laten bestrijden door een professional in te huren, maar dat kan je ook zelf. Indien men ervoor kiest wespennest te bestrijden door een professional, dan zal deze als volgt te werk gaan:

 • hij zal het wespennest moeten traceren
 • op basis van het nest bedenkt de wespenbestrijder de juiste oplossing.
 • dan zal de wespen bestrijd de middelen gebruiken, zoals bestrijdingsmiddelen tegen wespen, die ervoor zorgen dat wespen in het nest zullen sterven.
 • tenslotte zullen er eventueel stappen gezet worden om te voorkomen dat wespen op die plek zich weer gaan nestelen.

Daarnaast biedt te de professional voordelen:

 • Deze biedt garantie op het verwijderen van het wespennest. Kortom, het wespennest zal daadwerkelijk verwijderd worden.
 • Kan advies geven op het gebied van wespennesten die herhaaldelijk terugkomen in dezelfde omgeving.
 • Kan duurzame oplossingen geven die voorkomen dat wespen zich zullen nestelen in dezelfde omgeving.
 • Werkt met stoffen die alleen schadelijk zijn voor de wespen en niet voor de omgeving.

Wespennest zelf bestrijden?

Een wespennest kunt u zelf bestrijden, maar dan moeten er wel maatregelen genomen worden. Ten eerst zal je een wespenpak (zie afbeelding) moeten aantrekken. Dit pak is gemaakt van een dikke stof waarmee je grotendeels beschermd bent, want het is zeker mogelijk dat wespen door het materiaal heen kunnen prikken. Als u eenmaal een wespenpak aan heeft getrokken, dan kunt u de wespen gaan bestrijden. Het bestrijden van wespen wordt veelal gedaan door het wespennest in te spuiten met wespenpoeder.

Het wespenpoeder dient dan gespoten te worden op de plek waar de wespen van en naar het wespennest vliegen. Hierdoor wordt het wespenpoeder verspreid over een groot aantal wespen en het wespennest zelf. Het wespenpoeder zal ervoor zorgen dat de wespen sterven, waardoor je het wespennest hebt bestreden. Toch komt het voor dat het wespenpoeder niet bestand is tegen grootte wespennesten. Er zijn allerlei soorten wespenpoeder koop (zie tabel 1) op de Nederlandse wespen markt. De prijzen fluctueren tussen de €8,- a €16,-, maar dit hangt vaak af van het merk wespenpoeder. Elke type wespenpoeder bevat andere bestanddelen die ervoor zorgen dat wespen bestrijd kunnen worden. Hier is een opsomming van verschillende wespenpoeders

Afbeelding Wespenpoeder Werkzame stoffen Prijs (in euro’s)
wespenbestrijding HG X Wespenspray deltamethrin € 16,58
wespennest verwijderen Bayer Wespenpoeder permethrin en tehteramethrin € 8,83
schuimspray Bayer Wespenspray permethrin en tetramethrin € 11,15
wespenspray Luxan Wespenspray permethrin 0,25% en tetramethrin 0,05% € 9,89
wespenpoeder Ecostyle Wespenspray pyrethrum € 16,45

Tabel 1 – verschillende soorten wespenspray’s en wespenpoeders tegen wespen bestrijding

Waar kun je bestrijdingsmiddelen kopen?

Wespenpoeders kun je online kopen, maar er zijn ook fysieke winkels die bestrijdingsmiddelen verkopen. Hierbij kun je denken aan de supermarkten, drogisterijen en tuincentra’s. Wilt u specifiek weten waar u het dichtst bij wespen bestrijdingsmiddelen kan kopen, dan raden wij u aan Google te raadplegen en en te zoeken op: wespen bestrijdingsmiddelen (en je locatie).

Hoe moet je wespenspray of wespenpoeder gebruiken?

Heeft u een wespennest en heeft u al een van de bovenstaande wespenpoeders en/of -spray’s gekocht. Dan kunt u het product aanbrengen op het wespennest, zodat de wespennest wordt verdelgt. Hiervoor zijn enkele stappen. Hieronder zijn de stappen beschreven:

 1. In het algemeen wordt wespenspray en of -poeder in de avond of in de nacht aangebracht, omdat wespen dan minder actief zijn.
 2. Zorg ervoor dat je beschermende kleding draagt zoals het hiervoor besproken wespenpak.
 3. Breng het wespenpoeder en/of spray aan in de opening van van het wespennest. Herhaal dit indien de wespen blijven leven.
 4. Lukt het niet om de wespen te bestrijden? Dat kan voorkomen, want vaak betekent dat het product niet genoeg werkzame stoffen heeft om het nest te bestrijden. Indien dit gebeurd, dan raden wij contact op te nemen met expert, deze heeft producten die vaak effectiever zijn.

Tips Wat WEL te doen bij een wespennest.

Wees er op tijd bij!

Het komt wel eens voor dat mensen een wespennest laten zitten in bijvoorbeeld een spouwmuur. Dat is een slecht plan, want je kunt deze beter zo snel mogelijk verwijderen. Helemaal als je weet dat een wespenvolk erg groot kan worden (± 25.000 wespen). Wanneer je het wespennest laat zitten, dan zal het wespennest groeien en kan de overlast en/of schade ook toenemen.

Ramen en deuren gesloten houden

Als er een wespennest is, houdt ramen en deuren dan gesloten. Dit voorkomt dat de wespen naar binnen kunnen komen.

Blijf binnen als het wespennest in de tuin is

Als er een wespennest is, kunt u beter niet buiten eten. Daarnaast raden wij u aan om kinderen binnen te houden.

Twijfel je of het nest actief is? Schakel de expert in.

Soms is het lastig te zeggen of het nest nog actief is en bewoond wordt. In zo’n geval moet je een expert inschakelen die extra kan controleren of het nest inactief is geworden. Indien er toch zelf het nest wil controleren of er activiteit is, dan moet je goed luisteren of er activiteit is. Als er langdurig niks hoort en niks ziet, dan raden we aan om trillingen te maken. Deze trillingen kunnen ervoor zorgen dat wespen actief worden

Wat NIET te doen bij een wespennest!

Een wespennest moet je nooit maar dan ook nooit verbranden

Wil je een wespennest bestrijden? Steek dan nooit een wespennest in brand. Ten eerste is het gevaarlijk om een wespennest in brand te steken, omdat je daarbij ook je huis en of boom in brand kan steken. Daarnaast zorg je ervoor dat de overgebleven wespen agressief worden, waardoor omstanders in gevaar kunnen komen. Kortom, het in brand steken van een wespennest moet je nooit en te nimmer doen, omdat je wespen er mee boos maakt en er niet mee bestrijdt.

Gooi geen water op een wespennest

Gooi geen water op een wespennest als je wespennest wil bestrijden. Helaas zul je door deze methode er niet voor zorgen dat alle wespen doodgaan. Hierdoor zullen de overgebleven wespen agressief worden en kunnen mensen gaan aanvallen. Het is een fabel dat je wespennesten kunt verdrinken. Daarnaast kun je ook met water je eigen woning beschadigen en dan ben je nog verder van huis.

Sloop nooit een wespennest met een hockeystick, honkbalknuppel of ander voorwerp

Sommige mensen halen het in hun hoofd om een wespennest kapot te maken met verschillende voorwerpen. Dit is helaas de minst verstandige manier om een wespennest te bestrijden, omdat je hiermee elke wesp in het wespennest agressief maakt. Hierdoor is de kans hoger dat mensen gestoken worden door meerdere wespen, waarmee dit gevaarlijke situaties kan veroorzaken. Helemaal als iemand allergisch is voor wespen.

Sluit nooit de ingang of de uitgang van de spouwmuur af!

Als een wespennest in een spouwmuur zit, zorg ervoor dat je niet de ventilatieopeningen of openingen afdicht, want wespen gaan nieuwe wegen creëren, waardoor er meer schade aan de spouwmuur wordt toegebracht dan nodig.

Feiten over wespennesten

Wespen gebruiken een wespennest eenmalig!

Een wespennest wordt eenmalig gebruikt. De wespenkoningin zal altijd op zoek gaan naar een nieuwe locatie en zal daar een nieuwe wespen stad bouwen waar haar volk kan groeien.

Een inactief wespennest verwijderen, kan dat?

Een wespennest dat niet meer gebruikt wordt door wespen en maar in de weg zit, kan verwijderd worden. Hiervoor geldt de regel dat het nest op z’n minst een jaar oud is. Als dat het geval kan het wespennest verwijderd worden. Dit kan door middel van een scherp mes of andere voorwerpen. Hieronder is de video te zien hoe u een wespennest verwijderen het beste kunt aanpakken:

085 - 5802 742

96% beveelt ons aan

Wespennest Verwijderen? Bel: 085 - 5802 742