Horzels, we kennen ze allemaal wel en hebben ze allemaal al wel een keer mogen zien. De meeste mensen hebben liever niet dat ze te dicht in de buurt komen. Horzels zijn echter niet te vermijden in de zomertijd. Maar hoe leeft een horzel nu precies? Wat doet een horzel? Lees verder in dit artikel als je meer wilt weten over de horzel.
Verschil Hoornaar en Horzel
>p>Ten eerste is het belangrijk om te weten dat het niet altijd gaat om een horzel. Een daas en een hoornaar lijken namelijk enorm op de horzel. Wanneer je wordt gestoken of gebeten heb je nooit te maken met een horzel maar waarschijnlijk met een hoornaar. Een horzel is namelijk niet in staat om te bijten of te steken.
Zijn horzels nu schadelijk? Het antwoord op deze vraag is ja, horzels zijn schadelijk. Een horzel is namelijk in staat om larven te verspreiden (parasieten). De larven van de horzel ontwikkelen zich in levende organismes. Wanneer de larve van een horenaar gaat parasiteren in een levend dier is dit schadelijk voor dit dier.
Uiterlijke kenmerken en levensloop
Een horzel heeft een harig lichaam. Ze hebben in tegenstelling tot de standaard wesp geen angel. Een horzel heeft een stevig apparaat waarmee het eitjes kan leggen. Deze kan er soms voor mensen wel redelijk gevaarlijk uitzien. Wanneer een vrouwelijke horzel eitjes aan het leggen is heeft ze de capaciteit om maar liefst elke tien seconden een eitje vast te lijmen aan een haar.
Het formaat van de horzel is erg divers. De lengte van een horzel ligt meestal tussen de 0,8 en 2,5 cm. De levenscyclus van een horzel is niet lang. Een volwassen horzel eet namelijk niet. De larven van de horzel daarentegen wel, deze leeft namelijk parasitair in zoogdieren. Wanneer een horzel larve is volgroeid wordt ze uit geniest of uitgescheiden. Het wil ook nog wel eens voorkomen dat een horzel zich door de huid naar buiten eet en zich vervolgens verpopt in de grond.
Wanneer een horzel van larve tot volwassen horzel is omgetoverd leeft dit organisme nog maar zo’n drie weken. In deze korte tijd planten ze zich voort en leggen ze eitjes. Je zult je wellicht afvragen waarom je zoveel horzels ziet in de zomen terwijl ze slechts 3 weken leven. Het antwoord op deze vraag is simpel. Wanneer een horzel vrouwtje eitjes legt kan ze er 300 leggen in 45 minuten. In totaal legt een horzel vrouwtje maar liefst 700-1000 eitjes. Op deze manier planten ze zich natuurlijk grootschalig voort. Gelukkig kun je wel met een gerust hard gaan slapen. Horzels zijn niet heel gevaarlijk voor mensen.