wespennest Hoornaar nest verwijderen

Hoornaar nest verwijderen


Wilt u een hoornaar nest verwijderen? Bel dan altijd een ongediertebestrijder! De hoornaar is een veelvoorkomende wespensoort in de Benelux. Het is ook de grootste wespachtige. Het dier kan tot drieënhalve centimeter groot worden. Het is makkelijk te herkennen aan de roodbruine kop en het luide zoemen bij het vliegen.

Wat moet u doen bij een hoornaar nest?

Als u eenmaal heeft vastgesteld dat het om een hoornaar nest gaat dan kunt u de onderstaande vijf stappen hanteren om er zeker van te zijn dat er niet nog meer overlast ontstaat.

  1. Laat het nest met rust; hoornaar zijn relatief vriendelijke insecten en steken alleen uit noodweer. Zolang u het nest niet aanraakt of de kolonie overstuur maakt zal er niks gebeuren.
  2. Bel een ongediertebestrijder; dit is in het geval van een hoornaar altijd de beste optie. Zelf een hoornaar nest verwijderen zorgt in veel gevallen voor nog meer overlast en pijnlijke steken. Een ongediertebestrijder weet wat hij doet en zal er met de grootst mogelijke zorgvuldigheid voor zorgen dat er geen overlast ontstaat.
  3. Sluit ramen en deuren; een simpele maar efficiënte manier om overlast te beperken is door uw deuren en ramen tijdelijk te sluiten. Zitten de hoornaar binnen, dan is het verstandig om de ruimte af te sluiten waarin ze zich bevinden. Vraag de bestrijder om advies als dit het geval is.
  4. Houdt kinderen buiten bereik; kinderen zijn kinderen en zien soms het gevaar niet. Zorg er om die reden voor dat ze niet in de buurt kunnen komen van het nest.
  5. Wacht rustig af; dat is het enige dat u kunt doen wanneer u de bovenste stappen zijn doorlopen.

Wat moet u vooral niet doen met een hoornaar nest?

Men zegt wel dat blaffende honden niet bijten. Iets dergelijks geldt ook voor de hoornaar. Ondanks het grote geluid dat hij voortbrengt, steekt hij niet vaak. De hoornaar mag dan wel de grootste wespensoort in Europa zijn, hij is minder agressief dan de meeste andere wespensoorten. Dat betekent echter niet dat het een vriendelijk insect is. Wanneer de hoornaar zich bedreigt voelt zal hij wel degelijk steken. Laat het hoornaar nest dus met rust en raak het niet aanen kom niet te dicht in de buurt.

Hoe herkent u een hoornaar?

hoornaar
De hoornaar is vrij eenvoudig te onderscheiden van een wesp of een bij. Bijen zijn de kleinste van de 3 bekende Nederlandse soorten en worden over het algemeen niet groter dan 2 a 3 centimeter.. Bijen zijn verder harig en dragen als je ze ziet vaak stuifmeel bij zich. Wespen hebben al iets meer weg van de hoornaar. Ze hebben tevens een zwart geel lichaam, zijn ongeveer even groot als de bij maar hebben vervolgens een gladde huid. De hoornaar is veruit de grootste van de drie. Je kan een hoornaar goed herkennen aan de rood bruine kop en het relatief luide gezoem. Daarnaast is de hoornaar een stuk groter, ruim 3 tot 4 centimeter. In de volksmond wordt een hoornaar ook wel horzel genoemd of paardenwesp.

Hoe herkent u een hoornaar nest?

Een hoornaar nest is significant anders dan dat van een wesp of een bij. Bijen maken op een andere manier nesten dan wespen en hoornaar. Die nestelen zich meestal in een ruimte of aan een tak. Hoornaar en wespen maken daadwerkelijk een nest dat lijkt op een bal van papier mache. Het verschil zit hem in de grote en de vorm. Wespennesten zijn over het algemeen vrij klein en bevatten tot 400 insecten. Ook een hoornaar nest bevat dit aantal insecten maar is omdat het insect tot twee keer zo groot is als een wesp ook twee keer zo groot. Verder wordt een hoornaar nest gekenmerkt door een golvende vorm, waar een wespennest meer een bal is. Hieronder vindt u links een wespennest en rechts een hoornaar nest.

Zelf een hoornaar nest verwijderen of uitbesteden?

Als je een hoornaar nest hebt gevonden, is de verleiding groot zelf actie te ondernemen. Sommige mensen spuiten de ingang van het nest dicht met kit. Helaas werkt dit niet. De hoornaar zal zichzelf een weg naar buiten vreten. De nieuwe ingang is waarschijnlijk een stuk minder goed bereikbaar. Het probleem is dan niet opgelost maar erger geworden.

Anderen gaan met een bezemsteel aan de gang om het nest kapot te slaan. Dit is absoluut niet verstandig, want zoals gezegd kan de hoornaar wel degelijk steken. Wanneer je hun nest aanvalt, zullen ze massaal in de aanval gaan, met mogelijk dodelijke afloop.

Last van hoornaar of horzel

Wanneer je een hoornaar ziet zul je in eerste instantie schrikken omdat hij een stuk groter oogt dan een normale wesp. Vooral wanneer ze binnen komen of rond je terras cirkelen zul je willen optreden. Als er erg veel hoornaar vliegen is er een goede kans dat er een nest in de buurt is. Dat kan in een holle plek in een boom zijn, maar vaak bouwen ze hun nesten ook in spouwmuren, of in de dakrand.

Doe het niet zelf!

Kortom, mocht je overwegen om zelf een hoornaar nest te verwijderen, dan is het advies heel duidelijk en dringend: doe het niet!

Schakel een professionele ongediertebestrijder in om voor jou het nest te verwijderen. Deze hoornaar bestrijders hebben beschermende kleding en kunnen dus veel makkelijker en rustiger in de buurt van het nest werken. Omdat ze ruime ervaring hebben met hoornaarnesten weet de bestrijder precies welke werkwijze voor welk nest het beste is. Een hoornaarnest in een spouwmuur vereist namelijk een hele andere benadering dan eentje in een holle boom. Professionals hebben bovendien een aantal bestrijdingsmiddelen in hun arsenaal die voor particulieren niet beschikbaar zijn.

Laat een Hoornaar nest verwijderen over aan een professional

Wilt u een hoornaar nest verwijderen dan raden we u van harte aan om gebruik te maken van een gespecialiseerde bestrijder. Door bovenaan de pagina uw postcode in te toetsen vindt u een ongediertebestrijder bij u in de buurt.

085 - 5802 742
nu bereikbaar!
beoordeeld met een 9.6

Hoornaar nest verwijderen? Bel: 085 - 5802 742