wespennest Hommels

Hommels

Soms worden ze wel verward met bijen of wespen, maar de hommel is toch écht een heel andere diersoort. Zo is de hommel een stuk vriendelijker dan de bij of wesp. Maar wist je dat er 250 verschillende hommelsoorten bestaan? In dit artikel gaan we op onderzoek uit en ontdekken we alles over deze insectensoort.

Uiterlijke kenmerken

De hommel lijkt een beetje op een bij, ook de hommel is (meestal) zwart-geel gestreept. Maar als je weet waar je op moet letten is het heel makkelijk om een hommel te herkennen. Zo is de beharing van de hommel een stuk langer dan van de bij. Bovendien zijn hommels een stuk groter. Ze zien er een stuk “aaibaarder” uit. Eigenlijk zijn hommels een vliegend pluizenbolletje.

Leefwijze

Hoewel er ook solitair levende hommels bestaan, zijn de meeste hommelsoorten sociale insecten. Hommels vormen kolonies. Elk jaar sterft de kolonie, waarbij alleen de jonge koninginnen overleven. Na de winter vormen deze koninginnen elk een nieuwe kolonie.

Hommels eten, net als bijen, nectar en stuifmeel. Het maakt hen niet zoveel uit welke soort bloem ze bezoeken op hun speurtocht naar eten. Hommels zijn harde werkers: soms zijn ze meerdere uren achter elkaar op zoek naar voedsel, waarbij ze wel 20 kilometer van hun kolonie kunnen komen.

Voortplanting hommels

De voortplanting gebeurt bij de meeste hommels op een vergelijkbare manier: De vruchtbare vliegen de hele tijd hetzelfde rondje, terwijl ze geurstoffen afgeven. Deze geurstof vertelt de jonge koninginnen waar ze zijn. Zo legt hij op een dag tot wel 60 kilometer af. Wanneer er een jonge koningin is aangetrokken, paren de dieren op de grond. Daarna zoekt de koningin een plekje om te overwinteren, terwijl het mannetje sterft. Het jaar erop begint de koningin eitjes te leggen, waarmee een nieuwe kolonie is gesticht.

Verspreiding en leefgebied

Hommels leven verspreid over de hele wereld: van Noord- en Zuid-Amerika, tot Europa en het grootste deel van Azië. Ook in het noordelijkste stukje van Afrika zijn hommels te vinden. In Australië, het Arabisch Schiereiland en een groot stuk van Pakistan en India komen geen hommels voor. Dat komt doordat de hommel zich het prettigst voelt in de wat koelere klimaatzones.

Natuurlijke vijanden

Hommels zijn een lekker hapje voor diverse vogelsoorten en zoogdieren, denk aan muizen, stinkdieren en dassen. Deze dieren pakken niet één hommel per keer, maar graven hommelnesten uit om ze in één keer leeg te eten. Vlinders kunnen gevaarlijk zijn, zo eten de larven van de Hommelnestmot het hommelnest leeg.

Ook “koekoekshommels” zijn een bedreiging. Hoewel de naam suggereert dat dit ook hommels zijn, is het een heel andere diersoort. Soms steekt de koekoekshommel de koningin dood om daarna de eitjes te vervangen door de eigen eitjes, die dan door de werksters worden verzorgd. Andere keren legt de koekoekshommel haar eitjes naast die van het eigen volk.

Bestrijding

Hommels zijn ongevaarlijk. Het is daarom onnodig om hommels te bestrijden. Sterker nog, door menselijke invloed is het voor de hommel steeds lastiger een nestplek te vinden. Omdat de hommel hierdoor dreigt uit te sterven, is het een beschermde diersoort.

Toch kan een nest overlast geven. We adviseren daarom om de hommel voldoende plekken te geven om te nestelen, bijvoorbeeld door hommelkastjes of insectenhotels. Zit een nest écht op een ongewenste plek? Dan kan het nest worden verplaatst. Doe dit echter niet zelf! Want hoewel de hommel de vriendelijkheid zelve is, kán ze wel steken wanneer ze het gevoel heeft dat de kolonie gevaar heeft.

085 - 4002 006

96% beveelt ons aan