Hele grote wesp gezien? Herken de soort!
In de zomer zijn we er gewend aan dat er veel insecten zijn. Zo zien we veel meer hommels, bijen en wespen vliegen. Soms kunnen we last van ze hebben, maar we kijken niet meer van ze op. Soms kan het echter zo zijn dat je een veel grotere wesp zien dan je gewend bent.
Welke soort heb je gezien?
Wereldwijd bestaan er veel wespensoorten. De wesp die je in Nederland over het algemeen het meest ziet is de papierwesp. Zijn uiterlijk met zwart en fel gele kleur kent iedereen. Maar je kunt te maken hebben met een ander soort zoals:
- Europese Hoornaar
- Aziatische Hoornaar
- Duitse papierwesp
- Dikke Hommel
Europese hoornaar herkennen
Het kan even schrikken zijn wanneer je een Europese hoornaar ziet. De hoornaar ziet er namelijk uit als een superwesp. De hoornaar is echter veel minder agressief dan een gewone wesp, de steek kan daarentegen flink pijnlijk zijn.
Uiterlijke kenmerken
De Europese hoornaar is een stuk groter dan de gewone wesp. De hoornaar kan wel 4,5 cm lang worden. De kleur van de hoornaar is verschillend met de gewone wesp. Een Europese hoornaar heeft geen zwart op zijn lijf, het heeft een oranje onderlijf met bruine strepen.
De vleugels van de Europese hoornaar zijn roodachtig-oranje. Ook de ogen van deze hoornaar hebben een roodbruine tint. De hoornaar is de grootste wespachtige van West-Europa, in Nederland is de wesp niet zeldzaam maar wordt ook niet heel veel gezien.
Aziatische hoornaar herkennen
Een andere variant van de hoornaar is de Aziatische hoornaar. De naam geeft al aan dat deze niet in West- Europa thuishoort. De Aziatische hoornaar vormt een bedreiging voor het voortbestaan van de Europese honingbij.
Uiterlijke kenmerken
De Aziatische hoornaar is iets kleiner dan de Europese hoornaar. De maximale lengte van de Aziatische hoornaar ligt op ongeveer 3 centimeter.
Het verschil tussen de Aziatische en de Europese hoornaar is vooral te zien aan de kleur. Het lijf van een Aziatische hoornaar is vooral zwart, alleen het uiteinde is geel. De gele tekening van de Aziatische hoornaar kan verschillen. De poten van de Aziatische hoornaar zijn zwart.
Duitse papierwesp (koningin)
Wanneer je een flinke wesp ziet vliegen kan je ook te maken hebben met een Duitse papierwesp, maar dan wel met de koningin. Deze komt vrij algemeen voor in Nederland, maar iets minder dan de gewone papierwesp.
Uiterlijke kenmerken
De koningin van de Duitse papierwesp is ongeveer 2 centimeter in lengte. Een Duitse papierwesp lijkt veel op de gewone papierwesp. Het heeft een lijf met geel en zwarte kleuren. De poten van de wesp zijn geel, tot oranje aan de uiteinden.
Het verschil met de gewone papierwesp is vooral te zien bij de kop van de Aziatische wesp. Een Aziatische wesp heeft drie zwarte stippen op de kop. Ook de zwarte stippen op het achterlijf geven aan welke soort het is. Zijn de stippen duidelijk afzonderlijk te zien? Dan heb je te maken met een Duitse papierwesp.
Dikke hommel
Een hommel kun je ook nog wel eens verwarren met een wesp. Hommels kunnen flink in grootte verschillen.
Uiterlijke kenmerken
De lengte van een hommel ligt tussen de 5 en 25 mm. Het lichaam van een hommel is geel-zwart gekleurd. Het meest opvallende van de hommel is de harigheid van het lijf en zelfs de poten.