wespennest Bijennest verwijderen

Bijennest verwijderen

Bijen zijn enorm nuttige dieren, een bijennest verwijderen is daarom niet altijd de beste keuze. De bij, zowel de solitaire bij als de bij die in “volken” leeft, speelt een belangrijke rol bij de bestuiving van allerlei soorten planten. Zo hebben we elke appel of peer (en nog meer) aan hen te danken.

Hoewel bijen gemeen kunnen steken, zullen ze nooit “spontaan” aanvallen. Wanneer een bij steekt, kost het ook het diertje zelf het leven. Daarom steken ze alleen om zichzelf of het nest te verdedigen. Eén steek hoeft niet heel erg te zijn, maar een aanval door een hele zwerm kan ernstige gevolgen hebben.

Op zich kan een nest weinig kwaad. Maar soms zit de ingang op een plek die tot gevolg heeft dat je regelmatig door de aanvliegroute van dit nuttige insect moet lopen. Bijen kunnen hier bang van worden en gaan steken. Een beginnend nest op de verkeerde plek kun je dus maar beter direct laten aanpakken. Maar let wel op. Een bijennest verwijderen is niet zonder risico’s en kan je het beste overlaten aan mensen die er verstand van hebben.

Een bijennest is gaan zwermen, wat nu?

Een volwassen bijennest zal gaan zwermen. Dit houdt in dat ongeveer de helft van een bijenvolk uitvliegt om een nieuwe locatie te zoeken. In dit proces worden meerdere koninginnen geboren die ieder een eigen kant op gaan. Op deze manier splitst een volk zich zo’n 3 a 4 keer waardoor er tot wel 6 nieuwe volken kunnen ontstaan. Deze nieuwe volken strijken ergens neer en zorgen voor de meeste overlast. Als een volk op een nieuwe locatie is beland dan begint het gelijk met het bouwen van een nieuw nest. Dit gaat razendsnel. Een dergelijk nieuw bijennest verwijderen is relatief eenvoudig omdat het aantal bijen in het volk vrij klein is.

Wat u het beste kunt doen:

  • Sluit ramen en deuren
  • Houdt kinderen en huisdieren uit de buurt
  • Bel een lokale ongediertebestrijder
  • Wacht rustig af

Verder is het aan te raden om bijvoorbeeld foto’s of video’s te maken van het schouwspel. Dit soort natuurlijke taferelen komen eigenlijk maar zelden voor em zijn daarmee uniek. Heeft u een dergelijke video of mooie foto’s? Dan kunt u deze met ons delen. Wij plaatsen ze op de website!

Laat het bijennest met rust

Wat je in ieder geval niet moet doen, is het nest zelf proberen te verwijderen door er stokken of stenen tegen te gooien. Daarmee zet je de bijen alleen maar aan zichzelf te verdedigen. Sluit het nest ook niet af, want dan zoekt de bij een andere uitgang, die misschien moeilijker te vinden is.

Wanneer er een bij in je buurt vliegt heb je misschien de neiging om hem weg te slaan. Doe dit niet. Voor de bij is dit zo bedreigend zijn dat het dier zich genoodzaakt ziet zich te verdedigen. De bij zal dan steken, precies datgene wat je wilde voorkomen door hem weg te jagen.

Verwar de bij niet met een wesp of hoornaar

Wanneer je het vermoeden hebt dat je last hebt van bijen zorg er dan voor dat je dit zeker weet. Verwar de bij niet met een hoornaar of wesp.

Hoornaar zijn in feite grote wespen. Beide hebben ten opzichte van de bij een wat ranker en glad lijf en fellere kleuren. Bijen zijn wat dikker en behaard.

Het verschil is belangrijk, ook voor de ongediertebestrijder. Wespen en hoornaar zijn veel agressiever zijn dan bijen. Ook is de manier waarop ze een nest bouwen significant anders. Hoornaars en wespen bouwen een nest dat lijkt op een gigantische cocon van papier mache. Een bijennest herken je aan de klassieke honingraat.

Zoek een deskundige bestrijder voor bijen

Een bijennest verwijderen kan je beter laten doen door een deskundige imker. Deze zal, afhankelijk van de plek van het nest en de bijensoort kiezen voor bestrijding of verhuizing. Wanneer de imker het volk verhuist, zorgt hij dat hij de koningin vangt en meeneemt. De rest van het volk komt dan uit zichzelf mee. Als verdelging de enige optie is, zal de ongediertebestrijder een speciaal soort gif gebruiken dat door de bijen wordt verspreid. Dit gif doodt het hele volk, maar is onschadelijk voor mensen.

Is bijen bestrijden eigenlijk toegestaan?

Bijen bestrijden is toegestaan als de situatie er echt om vraagt. In veruit de meeste gevallen blijken meldingen geen bijen te zijn maar gaat het om wespen. Deze kunnen zonder voorzorgsmaatregelen of andere wetgeving gewoon worden bestreden. Gaat het wel om honingbijen dan zal een ongediertebestrijder in de meeste gevallen een imker inschakelen. De imker vangt vervolgens het nest en zal deze vaak in beheer nemen.

Actief bijen bestrijden is in Nederland verder niet toegestaan. Volgens Trouw is er een Europees wetsvoorstel in de maak dat ervoor moet zorgen dat ook bestrijdingsmiddelen niet langer schadelijk zijn voor de bij. Dit alles heeft te maken met de functie van de honingbij als bestuiver van vrijwel alle groenten en fruit die we eten.

Laat een bijennest verdelgen over aan de professional

Of het nu gaat om een wespennest, een hoornaar nest of een bijennest, in alle gevallen raden wij altijd aan een professionele bestrijder in de arm te nemen. De risico’s die zelf bestrijden met zich mee brengen zijn simpelweg te groot. Wanneer het mis gaat is niemand blij. De wespen of bijen niet aangezien zij in de verdediging schieten en waarschijnlijk steken uitdelen. De mensen niet omdat de overlast alleen maar groter wordt als bijen uitvliegen om het bijennest te verdedigen. We helpen je graag om een geschikte ongediertebestrijder te vinden die je kan helpen. Een bijennest verwijderen is daarmee eenvoudig en pijnloos.

085 - 5802 742
nu bereikbaar!
beoordeeld met een 9.6

Bijennest verwijderen? Bel: 085 - 5802 742