Bijen
Bijen, in Nederland komen er veel soorten van voor, en wanneer wij aan bijen denken dan denken we doorgaans direct ook aan honing. Toch is het enkel de honingbij die honing maakt, zoals de naam al voorspelt. Bijen zijn fascinerende beestjes, en als we kijken naar de gehele wereld dan zijn er meer soorten van dan van menig ander insectenfamilie. Maar wij zullen meestal gaan kijken naar de honingbij, omdat deze in Nederland het meeste voorkomt
Uiterlijke kenmerken
Wat de bij bijvoorbeeld onderscheidt van een wesp is de overduidelijke lichaamsbeharing, dit is hoe de bij zijn winters overleeft. Wanneer het op bijen aankomt dan zien de darren, of de mannetjes er anders uit dan de werksters of de moer. Zo hebben de darren grotere ogen en is de moer net wat langer dan een werkster.
Op de kop van de bij vinden we twee ogen, die aan weerszijden van de kop zitten, en twee antennes. Bijen zien anders dan wij mensen zien, zo kunnen ze rood niet zien maar zien ze ultraviolet wel, dit is een belangrijk kenmerk om de juiste bloemen te kunnen vinden. De honingbij heeft in totaal vier vleugels, welke transparant zijn en er uitzien als een soort vlies. Een bij kan wel 800km vliegen met zijn vleugels, waarvan soms wel 250km op een dag. Ook heeft de bij drie paar poten, die er ook allemaal net iets anders uitzien. Achteraan heeft de bij uiteraard een angel, waarbij ook de inwendige gifklieren zitten. Doordat de angel eigenlijk een omgebouwde legbuis is voor het leggen van eieren zijn het enkel de vrouwtjes die een angel hebben en dus kunnen steken.
Leefwijze
Binnen het nest van honingbijen heeft elke bij een eigen taak, en ook dit is dus een eusociale samenleving. Tegenwoordig leven veel bijen bovendien een nesten gemaakt door de mens, maar bijen die dit niet doen moeten uiteraard nog hun eigen nest bouwen. De eieren worden door de moer gelegd in een cel van de raat, deze cel wordt vervolgens met bijenwas afgedekt nadat er voedsel is neergelegd. Jonge werksters zullen vaak in het nest blijven om voor de eitjes te zorgen, de raat schoon te houwen en uiteindelijk nectar te bewerken. Oudere werksters vliegen het nest uit om nectar te verzamelen of bewaken de ingang van het nest. De bij leeft dus van de nectar en het stuifmeel van bloemen. De honing die vanuit de nectar gemaakt wordt is bedoeld voor de bijen om de winter door te komen wanner er geen bloemen zijn.
Voortplanting bijen
De baas van de kolonie is de moer, en zij onderdrukt de vruchtbaarheid van de werksters zodat zij geen eitjes produceren. Uit bevruchte eitjes zullen meer werksters groeien. Eitjes die gelegd worden maar niet bevrucht groeien uiteindelijk tot de darren. De moer maakt natuurlijk ook nieuwe moeren, deze worden gevoed met een speciale koninginnenbrij die de moer maakt. De huidige moer zal hierna vertrekken met de helft van het volk, en de eerste jonge moer zal de nieuwe koningin van de kolonie worden.
Verspreiding en leefgebied
De honingbij komt uit Europa en Afrika, alleen komt momenteel over de gehele wereld voor, bijen zijn een belangrijk diersoort doordat zij de voortplanting van veel bloemsoorten mogelijk maken. De honingbijen komen alleen niet voor op plekken die te heet of te koud zijn, bovendien zijn hier ook geen bloemen.
Natuurlijke vijanden
Bijen hebben niet veel vijanden, door de steek die ze kunnen geven. Een van de natuurlijke vijanden van de bij is de wesp, die nog weleens een bij wil opeten. Zo is een wespensoort die de bijenwolf heet en die verlamde bijen aan zijn larven voert. Ook zijn er sommige soorten vogels en reptielen die gespecialiseerd zijn in het eten van bijen
Bestrijding
Over het algemeen is het beter om een bijennest gewoon te laten zitten, omdat ze niet meer zo heel veel voorkomen, en over het algemeen doen ze niks zolang je van het nest afblijft. Mocht je toch last van bijen hebben dan is het verstandiger om een professional of de lokale imker te bellen.