Er zijn landen in de wereld waar het wemelt van de gevaarlijke dieren. In Canada hebben ze gigantische beren, in Australië leven veel dodelijke spinnen en slangen. In Nederland hebben we het een stuk beter. Hier hoeven we ons geen zorgen te maken over dieren die ons zouden aanvallen.

Toch hebben wij Nederlanders één collectieve angst: wespen.

Kijk op een zomerse dag maar eens rond op een terras. Op de meest onverwachte momenten kan de paniek toeslaan en rennen kinderen gillend weg, terwijl volwassenen panisch om zich heen slaan met een krant of tijdschrift.

Wespen die zich verdedigen tegen een aanval kunnen wel degelijk gevaarlijk zijn, maar over het algemeen hebben deze diertjes helemaal geen belangstelling voor ons. Onbekend maakt onbemind, zegt men weleens. Daarom zetten we in dit artikel vijf feiten op een rijtje die je helpen dit impopulaire insect beter te begrijpen.

Feit 1: wespen gebruiken een nest slechts één keer

Wist je dat een wespennest slechts één keer gebruikt wordt? Dus als je ooit ergens een oud wespennest tegenkomt kun je dit het beste laten zitten. Maar ga niet met een stok in een wespennest porren om te kijken of het leeg is. Immers, als er nog bewoners aanwezig zijn, stellen ze die verstoring niet zo op prijs.

Feit 2: Wespen zijn nuttig

Wanneer je lekker op een terras zit te genieten van een cola is het makkelijk te vergeten dat wespen meer zijn dan alleen maar irritante zoemers. Wespen vervullen een belangrijke functie in de natuur. Ze vangen vliegen en muggen en ruimen dode insecten op.

Feit 3: Het is vooral de angst voor een steek die naar is

Bijna iedereen is als de dood om door een wesp gestoken te worden. Wij ook, moeten we toegeven. Deze angst is misschien deels instinct, maar voor een groot deel ook aangeleerd door onze omgeving. Slechts een klein deel van de mensen kan echt last hebben van een enkele wespensteek.

Als je allergisch bent, kan een steek een anafalytische shock oproepen. Dit leidt tot onder meer duizeligheid, flauwvallen, een lage bloeddruk, angst en braken. In sommige gevallen kan een levensgevaarlijke situatie ontstaan doordat ademhalingsmoeilijkheden of razendsnelle verwijding van de bloedvaten optreden. Directe medische hulp is dan noodzakelijk. Maar voor de meeste van ons verdwijnt de bult door de steek binnen 24 uur.

Feit 4: klein en groot.

Wespen kun je overal ter wereld aantreffen. Het zijn alleen niet altijd dezelfde soort wespen. Er zijn naar schatting meer dan 120.000 soorten wespen. Sommige zijn zo klein, dat ze haast schattig worden: de bronswesp wordt niet meer dan 0,15 millimeter groot.

De grootste bekende wespensoort die in nesten leeft is de Aziatische hoornaar, ook bekend als de monsterwesp. Deze bijnaam is niet heel raar gekozen, want deze wesp kan wel 5 centimeter groot worden. Ja, ook wij huiveren een beetje bij dit idee. Het kan echter nog erger: de Scolliid, een wesp uit Indonesië kan zelfs 11,5 cm groot worden!

Feit 5: Wespennesten verwijderen doe je beter niet zelf

Mensen die een wespennest in de tuin of huis aantreffen, willen dit wespennest verwijderen op een zo snel mogelijk manier. De verleiding is groot om zelf aan de slag te gaan. Maar als je het wespennest verstoort, creëer je een gevaarlijke situatie, want het hele volk zal aantreden om hun nest te verdedigen. Schakel daarom altijd een deskundige in om een wespennest te laten verwijderen.