Bijen zijn fascinerende dieren, maar veel mensen schrikken wanneer ze een bij zien. Soms weten ze niet dat heel vriendelijke diertjes zijn. Andere mensen beseffen wel dat bijen ongevaarlijk zijn, maar verwarren hen met wespen. In dit artikel zetten we vijf dingen op een rijtje die jij nog niet wist over bijen.

Feit 1: Zoete diertjes

Bijen zijn eigenlijk hele lieve, zoete diertjes. Niet alleen omdat ze honing maken, maar omdat ze heel vriendelijk zijn. Bijen kunnen steken, maar wanneer ze steken blijft de angel in het slachtoffer steken en trekt het een gifblaasje uit het lijf van de bij. De bij overleeft dit niet. Een bij zal dan ook pas steken als het écht niet anders kan.  Wees dus niet bij wanneer een bij je nadert. Waarschijnlijk is de bij alleen aan het onderzoeken of je een bloem bent.

Feit 2: Allemaal meisjes

Nagenoeg het hele bijenvolk bestaat uit vrouwen. Elk jaar worden er slechts genoeg mannetjes geboren om de koningin te bevruchten. De koningin vliegt eens per jaar uit om te paren met een grote groep mannetjes. Ze verzamelt daarbij voldoende sperma om een heel jaar te kunnen leggen. Waar en hoe die paring precies gebeurt is nog steeds niet helemaal bekend. Na de paring zoekt de koningin een veilig plekje om te overwinteren tot ze in de lente haar nieuwe nest zoekt en een volk sticht. Ook dit volk bestaat grotendeels uit (onvruchtbare) vrouwtjes. Als jij dus een bij tegenkomt, is de kans levensgroot dat het een meisjes-bij is.

Feit 3: Einzelgänger

We kennen allemaal het beeld van een bijennest in een boomholte, of de rijen bijenkorven of bijenkasten van de imker. Honingbijen leven in volken die tot wel 50.000 individuen kunnen uitgroeien.  Maar de honingbij is slechts een van de 370 bijensoorten die in Nederland voorkomen. Van deze soorten vormen slechts 20 soorten nesten. De andere 350 soorten zijn solitaire bijen en leven alleen.

Feit 4: Onmisbaar

Bijen zijn onmisbaar. Niet alleen voor de honing, maar voor bijna al ons eten. Bijen vervullen namelijk een belangrijke rol als bestuivers. Die bestuiving is essentieel voor de teelt van veel groenten en fruit, zoals bijvoorbeeld appels en peren. Zonder bijen hadden we geen jam of appelmoes!

Feit 5: Bijen helpen om seriemoordenaars te vangen

Wist je dat bijen ook kunnen helpen bij het opsporen van seriemoordenaars? Wetenschappers hebben vastgesteld dat seriemoordenaars over het algemeen een patroon volgen waarbij ze hun misdaden rondom hun woonplek plegen, maar ver genoeg van huis om de buren niet achterdochtig te maken. Bijen doen iets soortgelijks: zij zoeken nectar in bloemen die niet te ver van hun nest liggen, maar wel ver genoeg om te zorgen dat roofdieren hun thuis niet al te makkelijk kunnen vinden. Wetenschappers hebben dit gedrag van bijen bestudeerd en een paar algoritmes opgesteld. Een paar slimme koppen hebben dit bijen-algoritme vervolgens gebruikt om computermodellen op te stellen die door de politie worden gebruikt om boeven te vangen.

Dat de cartooneske boef een geel-zwart boevenpak draagt is dus volkomen onterecht! Deze geel-zwart gestreepte beestjes staan aan de goede kant van de wet!

Zo zie je maar weer, er is nog heel veel wat je kunt leren van deze kleine beestjes.