Wanneer de zon weer begint met schijnen en we met z’n allen weer lekker barbecueën of een glaasje drinken op het terras, krijgen we steevast onverwacht – en ongewenst, bezoek van wespen.

Tegen het midden en einde van de zomer merken we opeens een plotse toename aan wespen die op zoek zijn naar suiker of andere zoetigheid. Dit komt omdat, wanneer de koningin tegen het einde van de zomer stopt met het leggen van eieren, ze eveneens stopt met het vrijgeven van een feromoon dat de werkers in het nest stimuleert om te werken. De werkers weten niet meer wat te doen en krijgen opeens erg veel honger. Dit is wanneer ze een verschrikkelijke drang krijgen om suiker te eten en ze jou dus ook op je terras of in je tuin komen lastigvallen.

Maar wat doe je nu best om wespen uit je tuin te houden? Hoe kan jij er deze zomer voor zorgen dat wespen bij jou uit de buurt blijven?

1. Hang en plaats wespenvallen

Wespenvallen mogen dan wel een makkelijke en goedkope oplossing lijken, ze werken nog steeds erg goed. Wespenvallen zijn tijdens de zomer in heel wat doe-het-zelf-zaken en supermarkten te koop en worden meestal rondom je terras, tafel of zwembad opgehangen.
In de wespenval giet je wat limonade, cola of een andere zoete vloeistof die wespen aantrekt. Dankzij het eenvoudige doch vernuftige design van de wespenval kan de wesp erin maar kan hij er niet meer uit. Op die manier kan hij dus ook niet meer voor overlast zorgen in je tuin.

2. Verzegel je vuilbakken of zet ze binnen

Wanneer je last hebt van vervelende wespen is het vaak zo dat de wespen aangetrokken worden door je vuilnisbakken. Wespen zijn namelijk op zoek naar zoete groenten of fruit en zelfs vlees – en die zijn erg makkelijk in de vuilnisbak te vinden.
In de zomer zet je dus ook best je vuilnisbak of container binnen. Indien dit onmogelijk is, of je liever geen vuilbak in je gang of garage hebt staan, sluit je de container best af. Was je vuilbak eveneens uit na elke vuilophaling en probeer geurtjes te minimaliseren.

3. Gebruik een vals wespennest als afschrikmiddel

Wespen zijn erg territoriale insecten. Wanneer een koningin op zoek is naar een perfect plekje om haar nieuwe nest te bouwen, doet ze dit dus liever niet in het territorium van een ander nest. In de lente hang je dan dus ook best een namaak wespennest goed zichtbaar in je tuin.
Op die manier ben je er zeker van dat, indien er een wespenkoningin nabij is, ze niet al te dicht bij jouw tuin een nieuw nest zal starten.

4. Plant Sarracenia’s in potten

Sarracenia’s zijn vleesetende planten die wespen en vliegen aantrekken, vangen en opeten. Deze planten zijn een mooie en duurzame oplossing om wespen op een afstand te houden.
Plant Sarracenia’s in potten en plaats deze rondom je tuin. Op die manier kunnen de planten de wespen vangen zonder dat de insecten te dicht bij jou in de buurt komen.