Hoornaars behoren tot de wespen familie. In tegenstelling tot de wesp, zijn deze beestjes niet bijzonder agressief. Doordat ze flink uit de kluiten gewassen zijn (een hoornaar kan wel 5 centimeter lang zijn) jagen ze de meeste mensen behoorlijk veel schrik aan. Ook maken ze een angstaanjagend, brommend geluid. Hoe kun je het beste met hoornaars omgaan?

Tip 1

Wees je bewust van waar nesten zich kunnen vormen. Afhankelijk van het soort hoornaar, vind je nesten in bomen, in muren maar ook onder de grond. Preventie is de helft van de oplossing als je gaten in muren en bij kozijnen goed dichtmaakt. Zolang je niet dicht bij een nest in de buurt komt is er geen probleem.

Tip 2

Kleed je tijdens een hete zomer in lichte kleding als je van plan bent tijd buiten door te brengen. Kleurtjes en bloemenprints trekken allerlei stekende insecten aan, maar zeker ook hoornaars. Al lijkt losse kleding een perfecte keuze voor een warme zomerdag, hou er rekening mee dat stekende beestjes onder je kleren in kunnen vliegen en dan zeker zullen steken. Vermijd op een warme zomerdag parfum. Zelfs deodorant kan stekende insecten aantrekken. Volgens het Amerikaanse Center for Disease Control houden ze vooral van toiletartikelen met een bananengeurtje.

Tip 3

Hoornaars houden van zoet. Zorg ervoor dat je recycle goed uitspoelt voor het in de vuilnisbak verdwijnt. Hou afvalbakken buiten goed gesloten met een passende deksel.

Tip 4

Als een hoornaar om je heen vliegt, raak dan niet in paniek. Het beest ziet er gemeen uit, maar tenzij je naast zijn nest staat zal een hoornaar niet zomaar steken. Sta stil en ga vooral niet wapperen met je handen. Hou autoraampjes dicht als dat enigszins mogelijk is. Vliegt een hoornaar toch naar binnen, ga dan rustig naar de kant van de weg en open al je raampjes. De hoornaar is waarschijnlijk net zo geschrokken als jij.

Tip 5

Pas op als je buiten frisdrank drinkt, of een stuk fruit eet. Kijk voor je een slok of hap neemt, er zou weleens een hongerige hoornaar op je appeltje geland kunnen zijn.

Tip 6

Hoornaars zijn het meest actief op het heetst van de dag. Als je kunt kiezen, zoek dan niet de grootste hitte op. Ook verblijven de beestjes graag in de zon, dus blijf in de schaduw om hoornaars zoveel mogelijk te vermijden.

Tip 7

Om ontspannen in je tuin of op je balkon te kunnen zitten, kun je gebruik maken van een speciale wespenvanger. Deze is te koop of maak je zelf. Vergeet alleen niet de vanger te vullen met lokspul voor hoornaars en wespen.

Tip 8

Een hoornaar nest in je tuin of ergens anders bij jouw huis? Als het nest klein is, kun je het ’s nachts met gif behandelen. Is het klein en zit het ergens in, bijvoorbeeld een speeltoestel of een ouderwetse waslijn paal, kijk dan of je het nest van de buitenlucht kunt afsluiten met een stevige laag duct tape. Doe dit ’s nachts wanneer alle hoornaars rustig in hun nest zijn. De beestjes overleven dit niet. Is het nest groot, of ben je geen doe-het-zelver? Laat het nest dan professioneel weghalen.

Tip 9

Als je toch gestoken wordt door een hoornaar voel je een branderige pijn waar je geprikt bent. Een steek van een hoornaar is pijnlijker dan die van een wesp. Bedek de beet zo snel mogelijk met een lap gedoopt in azijn. Ijs op de plek kan zwelling verminderen. Als je gestoken bent rond je mond of keel, zoek dan snel medische hulp. Zwelling kan je luchtwegen afknellen. Hetzelfde geldt voor de uitzonderlijke situatie waarin je een allergische reactie hebt op een beet.

Tip 10

Last van dit ongedierte? Schakel altijd een ongediertebestrijder in! De ongediertebestrijding weet beter wat er moet gebeuren dan jij. Voorkom steken en andere ernstige zaken.