Bijen staan bij veel mensen voornamelijk bekend vanwege hun productie van honing, het bevruchten van bloesem en vanwege de nare steken die ze kunnen geven wanneer zij zich bedreigd voelen. Er is echter veel meer te vertellen over deze insecten. Ben jij al op de hoogte van de onderstaande feiten?

1. De samenstelling van een bijenvolk

Gedurende de zomermaanden bestaat een bijenvolk uit ongeveer 55.000 tot 85.000 bijen. Het overgrote gedeelte van de bevolking bestaat uit 50.000 tot 80.000 werkbijen. Daarnaast zijn er zo’n 5.000 darren en slechts één koningin.

2. Darren hebben slecht één functie

De darren (mannelijke bijen) binnen een bijenkolonie hebben slecht één functie, namelijk paren met de koningin. Verder dragen zij, in tegenstelling tot werkbijen, niet bij aan de bijengemeenschap. Zij eten zelfs niet zelf, maar worden gevoed door de werkbijen.

3. Darren worden door werkbijen verdreven

Wanneer de darren hebben gepaard met de koningin worden ze verstoten door de werkbijen. Aangezien zij zelf niet eten, zullen ze buiten het bijenvolk verhongeren. Darren die terug proberen te keren naar de groep worden gedood door de werkbijen.

4. Alleen vrouwtjesbijen steken

Darren hebben geen angel en kunnen dus niet steken. Ook de koningin van een bijenvolk heeft geen angel en zal dus niet steken. Alleen de werkbijen, die allen vrouwelijk zijn, kunnen steken bij bedreiging. Nadat ze hebben gestoken, verliezen ze hun angel en zullen ze sterven.

5. De voeding bepaalt of een larve uitgroeit tot koningin

Een koningin wordt niet als koningin geboren. Het is de voeding die de larve gedurende de eerste zes dagen van haar leven krijgt die bepaalt of de larve een werkster of een koningin wordt. Op deze manier kunnen de bijen zelf een nieuwe koningin ‘creëren’ wanneer de vorige is gestorven.

6. Onbevruchte eieren komen uit

In het bijenvolk komen onbevruchte eicellen ook uit. Uit onbevruchte eitjes kunnen alleen darren voortkomen. Dit feit maakt dat, ook al is alleen de koningin vruchtbaar, ook werkbijen voor nageslacht kunnen zorgen. Dit gebeurt echter alleen wanneer er geen koningin meer is.

7. Bijen zijn zeer snel

Bijen kunnen een snelheid tot 30 kilometer per uur halen. Dit doen zij door maar liefst 200 tot 300 keer per minuut met hun vleugels te slaan. De vleugels dienen niet alleen om te vliegen, maar ook voor het indampen van nectar tot honing.

8. Er is veel voor nodig om de inhoud voor een pot honing te verzamelen

Een pot honing is niet zomaar gemaakt. Een werkbij zal ongeveer 6.000.000 bloemen moeten bezoeken om genoeg nectar te verzamelen om een pot honing van gemiddeld formaat te kunnen produceren.

9. Een bij kan horen met zijn voelsprieten

De voelsprieten van een bij dienen niet alleen om te kunnen voelen. Met de 15.000 zintuigorgaantjes die de voelsprieten rijk zijn, kan een bij naast tasten ook nog eens proeven, ruiken én horen.

Een bij heeft vijf ogen

Een bij heeft drie puntogen op de bovenkant van de kop en twee samengestelde ogen aan de zijkanten. De drie puntogen meten als het ware de lichtsterkte, zodat de bij zich ook bij slechtere weersomstandigheden kan oriënteren. De samengestelde ogen kunnen niet bewegen, maar bevatten per oog zo’n 5.000 tot 7.500 lenzen die onafhankelijk van elkaar kunnen werken.